switchen van studie - afbeelding 2

Kan ik nog switchen van studie?

Heb je je ingeschreven voor een studie om te starten in september, maar twijfel je of je met deze studie wilt beginnen? Of ben je inmiddels begonnen aan een studie op de hogere school of universiteit, maar bevalt het niet helemaal? Dan kun je ervoor kiezen om te switchen van studie. In dit artikel vertellen we je welke opties je hebt.

Switchen van studie na inschrijving vóór 1 mei

Als je wilt beginnen met studeren, zul je je voor de meeste opleidingen voor 1 mei moeten inschrijven. Maar wat als je na 1 mei toch nog van studie wilt wisselen? Een tijd geleden is er het een en ander veranderd betreft de inschrijving voor een studie. Nadat je je hebt ingeschreven is de kans groot dat je wordt uitgenodigd voor een studiekeuzecheck. Met een studiekeuzecheck gaat de onderwijsinstelling na of de studie die je hebt gekozen, echt bij je past.

Deze studiekeuzecheck wordt zowel gebruikt bij hbo- als wo-bacheloropleidingen. Na een studiekeuzecheck zal de onderwijsinstelling een advies geven. In dit advies wordt aangegeven of de opleiding wel of niet bij je past. Het doel van deze check is om uitval of studievertraging te voorkomen na de start van de opleiding.

Het is goed om te weten dat het advies van deze check niet bindend is. Ook bij een negatief advies mag je alsnog beginnen met de studie. Besluit je dat de studie toch niet bij je past, dan kun je nog switchen van opleiding. In de meeste gevallen zal een andere studie je toelaten, aangezien je je al voor 1 mei hebt aangemeld.

Switchen van studie binnen de onderwijsinstelling

Als je om welke reden dan ook wilt stoppen met de studie, is het soms mogelijk om eenvoudig te switchen naar een andere studie binnen je onderwijsinstelling. Vooral tijdens het eerste studiejaar worden er vaak vakken gegeven die nog vrij globaal en inleidend zijn. Deze vakken worden vervolgens ook bij meerdere opleidingen tegelijk gegeven. Om deze reden is het soms mogelijk om eenvoudig naar een andere opleiding te switchen binnen de onderwijsinstelling. Soms kun je zelfs de behaalde studiepunten of een deel ervan meenemen naar de nieuwe opleiding. Uiteraard moet je er wel rekening mee houden dat dit niet geldt voor alle studies.

Als je van een marketingstudie naar een verpleegkundige studie wilt, zal hier geen overlap te vinden zijn. Switchen is in dat geval ook niet direct mogelijk. Als je wilt switchen van opleiding, is het verstandig om een gesprek aan te gaan met je studiebegeleider of studieadviseur. Hij of zij zal de mogelijkheden met je bespreken.

Switchen van onderwijsinstelling en studie

We hebben net uitgelegd dat het mogelijk is om te switchen van opleiding binnen je onderwijsinstelling. Het is ook mogelijk om te veranderen van opleiding naar een andere onderwijsinstelling. In dat geval is het wel belangrijk dat je goed overlegt met de nieuwe onderwijsinstelling. Laat vastleggen welke vakken en studiepunten je inmiddels hebt gehaald. Soms kun je deze punten meenemen naar de nieuwe opleiding.

Instromen bij een studie in februari

Wil je binnen een aantal weken of maanden stoppen met de opleiding en beginnen aan een andere opleiding? Dan is het soms mogelijk om in februari in te stromen bij een nieuwe opleiding. Er zijn tegenwoordig vrij veel opleidingen die naast het startmoment in september, een startmoment in februari hebben. Als je na de start van je studie al twijfelt of de opleiding bij je past, is het verstandig om op tijd te stoppen en in te stromen in februari. Dan heb je maar een half jaar ‘studievertraging’ in plaats van een jaar.

Stoppen met je studie

Heb je besloten om te switchen van studie? Dan zul je een aantal zaken moeten regelen. Zo zul je je eerst moeten afmelden voor de studie die je volgt. Uitschrijven doe je onder andere op Studielink. Je dient ook aan DUO door te geven dat je stopt met studeren. Verder geef je het aan je opleiding door. In veel gevallen kun je een deel van het betaalde studiegeld terugkrijgen. Uiteraard is het netjes om ook aan je docenten te vertellen dat ze je niet terug zullen zien in de colleges. Als laatst is het verstandig om vast te leggen welke vakken je inmiddels hebt gehaald en welke studiepunten je hebt. Deze studiepunten of ECTS blijven meestal een tijdje geldig. Wellicht komen ze van pas bij de nieuwe studie. 

Studiehulp van Scriptium

Wil je je studie halen, maar heb je moeite met leren? Ben je op zoek naar bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp en tentamentraining aan. Of je nu geholpen wilt worden met rekenen, worstelt met statistiek, of hulp bij Engels nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!

Laat een reactie achter

Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
Wat vind jij van dit artikel?