studentenhuis make-over - afbeelding 1

Geef je studentenhuis een make-over

Als student heb je geen enorm budget om jouw studentenkamer of studentenhuis stijlvol in te richten. Het interieur wordt bij elkaar verzameld en is vaak niet het schoonst en frist. Aangezien je doorgaans meerdere jaren in een studentenhuis woont, is het juist prettig om een fijne omgeving te hebben om in te leven. Vaak denken mensen dat dit een dure grap is, maar in werkelijkheid valt dit reuze mee. Een paar kleine aanpassingen kunnen er al voor zorgen dat je je veel fijner voelt in je eigen stekje. Toch merk je vaak dat studenten het lastig vinden om met een klein budget het een en ander aan te passen in hun woning. Juist daarom geven we een aantal tips over hoe je jouw studentenhuis een make-over kunt geven.

1. Opruimen en schoonmaken

Voordat je aan de slag gaat met het geven van een make-over aan je studentenhuis, raden we aan om te beginnen met het opruimen en schoonmaken van het studentenhuis. Gooi alle prullaria weg die jij of je huisgenootjes hebben verzameld tijdens feestjes en avondjes stappen. Alle losse spullen die rondslingeren door het huis zullen er namelijk voor zorgen dat het nooit netjes en opgeruimd is. Ga met zijn allen een middag aan de slag en gooi alles weg wat niemand meer gebruikt. Haal ook de poetsdoek door het huis heen.

Twijfel je over of je iets wel of niet moet houden? Denk dan na over of je het product in de afgelopen maand hebt gebruikt. Is dit niet het geval? Dan is het waarschijnlijk niet noodzakelijk en kun je het beter in de prullenbak gooien. Het is natuurlijk logisch dat je sommige spullen wilt houden, omdat die een waardevolle betekenis hebben. Echter, het is niet de bedoeling dat je overal in je kamer hebbedingetjes vindt. Dit ziet er niet alleen rommelig uit, maar het vereist ook extra schoonmaakwerk. Om je woning goed te kunnen onderhouden is het juist fijn om soms even te ontspullen. Heb je alles opgeruimd en schoongemaakt? Dan heb je een mooie start om je studentenhuis een make-over te geven.

Niet alle studentenhuizen zien er piekfijn uit.

2. Een nieuw kleurtje

Je budget laat het niet altijd toe om een heel nieuw interieur aan te schaffen. Met een paar kleine aanpassingen kun je je huis echter al een hele make-over geven. Zo kun je voor een paar tientjes de muren voorzien van een nieuw en fris kleurtje. Bij de meeste bouwmarkten kun je namelijk van het huismerk voordelige muurverf aanschaffen. Om te bepalen welke kleuren helemaal in zijn, kun je online research doen op bijvoorbeeld Instagram of Pinterest. Bedenk wel dat niet iedere trend even houdbaar is. Het is zonde om je muur paars te verven, terwijl je ergens wel weet dat je het na een maand zat zal zijn. Je kunt dan beter voor een neutrale kleur kiezen, aangezien het sfeervoller gemaakt kan worden met schilderijen of bijvoorbeeld planken voor aan de wand.

Bekijk ook welke meubels en accessoires je al in het studentenhuis hebt. Dan kun je de verf hierop afstemmen en lijkt het direct al een stuk stijlvoller. Soms kan een eyecatcher al heel veel doen voor je woning. Heb je geen eyecatcher in huis of ben je je meubels simpelweg zat? Dan is het misschien een idee om een middag in te plannen om verschillende kringloopwinkels af te gaan. Je kunt daar vaak een heleboel leuke items scoren voor een laag prijsje. Je bent dan sowieso veel minder kwijt dan als je naar een interieurzaak gaat. Wie weet vind je iets wat opgeknapt kan worden of zelfs rechtstreeks naar je kamer toe kan. Niet geschoten is altijd mis!

3. Op jacht naar meubels

Heb je inmiddels een mooie kleur voor aan de muur uitgekozen, en weet je welke stijl je in het huis wilt doorvoeren? Dan kun je ervoor kiezen om ook op meubeljacht te gaan. Met wat nieuwe meubels kun je het studentenhuis namelijk een echte make-over geven. Als je graag nieuwe meubels wilt aanschaffen, maar geen groot budget hebt, neem dan eens een kijkje bij een van de vele kringloopwinkels of op Marktplaats. Kringloopwinkels en Marktplaats hebben soms echte pareltjes tussen het aanbod staan die je voor een klein bedrag kunt aanschaffen. Een nieuwe eethoek of een nieuwe bank zal je studentenhuis al een hele andere look geven.

Ook kun je een poging wagen op een van de vele Facebook-groepen. Soms kun je voordelig nieuwe meubels aanschaffen. In sommige gevallen worden ze zelfs gratis weggegeven. Bekijk voordat je aan de slag gaat welke meubels jullie allemaal al in huis hebben en welke je kunt hergebruiken. Soms kun je de meubels een hele andere look geven door ze een ander kleurtje te geven of andere handgreepjes erop te monteren. Het hergebruiken van meubels kan ook nog eens schelen in kosten.

4. Accessoires en planten

Een nieuw kleurtje aan de muur en wat nieuwe meubels, je studentenhuis heeft inmiddels al een hele make-over ondergaan. Met wat nieuwe accessoires en planten is de make-over helemaal af. Ook aan accessoires en planten hoef je geen fortuin uit te geven. Om het studentenhuis stijlvol te houden, zullen de nieuwe accessoires natuurlijk moeten passen bij het kleurenpalet van de geverfde muren en de (nieuwe) meubels.

Koop wat nieuwe vaasjes, wat fotolijstjes, nieuwe kussenhoezen, een vrolijk vloerkleed en wat leuke potjes en plantjes. Bij winkels zoals de Action, de Xenos of IKEA kun je vaak voordelige accessoires en planten kopen. Wil je het liefst zo min mogelijk uitgeven aan deze zaken? Neem dan eens een kijkje bij de kringloopwinkels, Marktplaats of de weggeefhoeken op Facebook. Vooral op deze Facebook-groepen kun je soms leuke gratis accessoires scoren. Dit wil je echt niet missen.

Maak concrete afspraken met huisgenoten

Zo zie je maar weer dat je met een paar kleine aanpassingen en een klein budget je studentenhuis een hele make-over kunt geven. Om deze make-over niet te snel ongedaan te maken, is het belangrijk dat jullie het huis regelmatig opruimen en schoonmaken. Spreek elkaar dus ook vooral aan als er weer te veel troep in huis ligt. Het gevaar van troep is namelijk dat het vaak ophoopt. Houd elkaar dus scherp, zodat je niet continu elkaars spullen aan het verzetten en opruimen bent. Zo blijft je huis aangenaam om in te wonen!

Heb je het gevoel dat je vaak de enige bent die alles opruimt? Probeer er dan voor te zorgen dat er nieuwe afspraken worden gemaakt. Dit hoeft natuurlijk niet gelijk een beladen gesprek te worden. Uiteindelijk willen de meeste mensen graag in een schoon huis wonen, dus veel heb je niet te verliezen. Misschien werkt het wel om een keer in de zoveel maanden een grote schoonmaak in het leven te roepen. Dan kun je die dag met je huisgenoten het hele huis een schoonmaakbeurt geven. Dit is niet alleen enorm verfrissend, maar kan ook heel erg gezellig zijn. Zet een motiverend muziekje aan en je bent binnen no time klaar. Dat is pas echt teamwork!

Heb je geen idee wat je allemaal kunt doen om het huis schoon te houden? Of kun je wel een aantal tips gebruiken? Dan kan het een goed idee zijn om onderstaande huishoudplanner aan te houden. Zo weet je zeker dat je geen belangrijke taken vergeet!

Studentenhuis make-over afbeelding 1

Studiehulp van Scriptium

Ben jij student en heb je moeite met studeren? Ben je op zoek naar tentamentraining of bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met rechten, worstelt met Engels, of hulp bij natuurkunde nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!

Laat een reactie achter

Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
Wat vind jij van dit artikel?