- Scriptium
- Posted on
- Geen reacties
Je scriptie herkansen...
Na maanden hard werken aan je scriptie is het moeilijk te verwerken als je een onvoldoende haalt. Je scriptie herkansen is een hele klus. De grootste uitdaging is omgaan met de teleurstelling en de initiële afwijzing. Dit artikel gaat echter niet over dealen met de bijkomende emoties. Het gaat over hoe je na de afwijzing weer vol goede moed aan de herkansing kunt beginnen. Lees onze tips voor een vliegende start als het gaat om een scriptieherkansing en het behalen van een mooie voldoende bij de tweede kans.
Tip 1: Feedback is goud waard
Het grootste voordeel van je scriptie herkansen, is dat je de kans krijgt om op gedetailleerd niveau feedback te ontvangen van de schoolbeoordelaar(s). Natuurlijk heb je tijdens het scriptieproces ook al feedback gehad, maar de eindbeoordeling verhult niets meer. Je schoolbeoordelaar(s) moeten hun eindoordeel namelijk goed onderbouwen. Zij vertellen daardoor precies wat ze afkeuren in je scriptie en waar de verbeterpunten zitten. Een scriptie herkansen betekent dus dat je de kans krijgt om een product af te leveren dat precies aansluit op de wensen van je beoordelaars. Ze hebben je eigenlijk bijna letterlijk verteld wat je zou moeten doen om een voldoende te scoren.
Als je het idee hebt dat de feedback die meekomt met je onvoldoende nog te beknopt of onduidelijk is, raden we aan om je schoolbeoordelaar(s) om verdere uitleg te vragen. Ze zullen deze aanvullende uitleg over het algemeen graag geven. Daarna kun je doelgericht de scriptie herwerken voor het tweede inlevermoment.
Tip 2: Je bent geen uitzondering
Als onderwijsbureau dat gespecialiseerd is in het helpen bij het afstuderen en het geven van scriptiehulp, weten we dat een scriptie herkansen vaker voorkomt dan veel studenten denken. Je bent geen uitzondering als je niet in één keer een voldoende haalt voor een thesis. Je moet namelijk altijd onthouden dat je scriptieproces een educatieve oefening is. Dat betekent eigenlijk twee dingen: je schoolbeoordelaar(s) willen jou iets leren, en er bestaat niet zoiets als een ‘perfecte scriptie’.
Zelfs al zou je in theorie de beste scriptie ooit inleveren, dan nog zul je feedback krijgen. Het is immers een leerproces. Van een opmerking als ‘’dit is goed, je hoeft er niets meer aan te doen” leer je in feite niets. Sommige opleidingen geven vanuit dit oogpunt sneller een onvoldoende dan andere opleidingen. Onthoud in ieder geval dat jaarlijks duizenden studenten hun scriptie herkansen, maar dat ook een groot percentage van die groep gewoon slaagt.
Tip 3: De scriptie als één geheel
Bij het verwerken van de feedback die je ontvangen hebt, is het belangrijk dat je niet de scriptie als geheel uit het oog verliest. We zien helaas vaak dat studenten die hun scriptie herkansen alleen verbeteringen aanbrengen op de punten die de schoolbeoordelaar(s) benoemd hebben. Enerzijds is dit logisch, want in de rest van de tekst was immers niets op te merken. Anderzijds is je onderzoek altijd één geheel.
Als je ergens een wijziging doet, zou dit door moeten stromen naar de andere volgende onderdelen. Een voorbeeld hiervan is feedback op de methodesectie van je scriptie. Stel, je moet de gekozen methode academisch onderbouwen. Dan begin je natuurlijk met het toevoegen en zoeken van literatuur die precies jouw methode in je type onderzoek onderbouwt. Heb je die gevonden? Dan is het mooi klaar, toch? Nou, niet helemaal. Je moet vervolgens dezelfde nieuwe literatuur verwerken in het theoretisch kader, aanhalen in je conclusie, en vermelden in de bronnenlijst.
Tip 4: Vraag om hulp bij je begeleider
Soms voelt het misschien anders, maar aan het eind van de dag willen opleidingen niets liever dan dat hun studenten slagen. Het is niet leuk om studenten te laten zakken of een jaar over te laten doen. Uiteindelijk zal dit alleen gebeuren als het noodzakelijk is. Daarom zeggen we bij Scriptium altijd: als het niet lukt met het herkansen van de scriptie, kun je om extra hulp van je schoolbegeleider vragen. Denk hierbij aan vragen van uitstel of extra tijd, of om uitleg bij feedback. Je kunt ook vragen of je de scriptie nog een keer tussentijds mag inleveren vóór de deadline van de herkansing.
Hebben ze bij jouw opleiding niet de tijd om dit soort dingen te regelen? Dan nog is het een goed idee om het te vragen. Nee heb je, en ja kun je krijgen. In het slechtste geval heb je je gemotiveerd en toegewijd getoond. Dat kan nooit kwaad.
Tip 5: Vraag om externe hulp als het nodig is
Je scriptie herkansen is een enorme klus. Het is dan ook niet gek als je niet meer zo goed weet hoe het aan te vliegen. Zelfs met extra feedback, extra uitleg en uitstel van een deadline, kan het als een onbeklimbare berg voelen.
Ook is het voor veel studenten lastig om te beginnen met het verwerken van feedback. Dit heeft te maken met het feit dat je de scriptie zag als een product dat ‘af’ was, en nu moet je er toch weer aan gaan sleutelen. Dat kan voelen alsof je een taart hebt gebakken, en nadat die uit de oven is gekomen, probeert de aardbeienvulling in het midden toe te voegen. Je krijgt dan een gevoel van: ‘dat kan niet!’ Maar het kan wel, en soms heb je iemand van buitenaf nodig die je helpt dat in te zien. Denk hierbij aan klasgenoten die wel geslaagd zijn, een familielid met veel verstand van teksten, of een professional van een onderwijsbureau als Scriptium. Wie of wat het ook is: je staat er in ieder geval niet meer alleen voor. Een extra paar ogen is altijd welkom.