Voorbereiden op je scriptieverdediging

Het onderzoek is gedaan, het schrijfwerk is af. Alles staat op papier en het is dan eindelijk zover: je scriptie is afgerond. Inmiddels heb je van je begeleider te horen gekregen dat je je scriptie mag verdedigen. Natuurlijk is dit een uitermate belangrijk moment. Slagen voor de scriptieverdediging betekent voor veel studenten dat ze de felicitaties mogen ontvangen voor het behalen van hun diploma. Goed, eerst nog even de focus op de verdediging, die tot een hoger cijfer kan leiden. Hoe pak je die aan en wat kun je doen om je erop voor te bereiden? We vertellen het allemaal in dit artikel.  

Verloop scriptieverdediging

Vaak bijt jij zelf bij de verdediging de spits af met een presentatie. Na deze presentatie zal je scriptie worden besproken. De scriptiebegeleider en een tweede docent zullen vragen stellen over de scriptie. Het kundig weerleggen van sommige vragen en het geven van gedegen antwoorden, vormen samen de scriptieverdediging. Je kunt je goed voorbereiden op de scriptieverdediging door alvast te bedenken welke vragen zouden kunnen worden gesteld.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Hoe beter je voorbereid bent, hoe minder snel je voor verrassingen komt te staan. Dit kun je aanpakken door de scriptie nog één keer goed door te lezen, net zoals jouw begeleider dat zal doen. Ondanks het feit dat je waarschijnlijk wel weet wat er in je scriptie staat, omdat je die tenslotte zelf hebt geschreven, zorg je ervoor dat deze goed in het geheugen zit door hem vlak voor de verdediging nog eens grondig door te nemen. Tijdens het lezen kun je vragen opschrijven die jouw examinator zou kunnen stellen. Hierop kun je anticiperen door meteen sterke antwoorden te bedenken.

Daarnaast is het goed om kritisch naar je scriptie te kijken. Wellicht is dit een lastige opgave om zelf te doen. Jij bent immers degene geweest die er zijn best op heeft gedaan en er veel tijd in heeft gestopt. Toch kan het van pas komen als je je bewust bent van de zwakke plekken in de scriptie. Hier kun je dan van tevoren tegenargumenten op bedenken, voor het geval de beoordelaar over zo’n zwakke plek begint.

Voor je scriptie geldt: de vorm versterkt de inhoud. Hoe beter de formulering en hoe minder taalfouten, hoe sterker de inhoud naar voren komt. Dit geldt ook voor je scriptieverdediging. Als je verbaal goed overkomt, zal de inhoud van het verhaal er sterker uit komen.

Een goede voorbereiding draagt ook bij aan het zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen staat namelijk niet op zichzelf. Uit onderzoek is gebleken dat zelfvertrouwen an sich niet tot betere schoolprestaties leidt. De relatie blijkt juist omgekeerd te zijn: betere schoolprestaties leiden tot een hoger zelfvertrouwen (bron). Zelfvertrouwen is dus deels afhankelijk van concrete factoren. Als je meer kennis hebt en beter voorbereid bent, zul je doorgaans meer zelfvertrouwen hebben.

Welke vragen kunnen gesteld worden?

Jouw beoordelaars zullen vragen stellen om te beoordelen of je voldoende verstand van het onderwerp hebt, en of je je eigen onderzoek goed beheerst. Hieronder staan enkele voorbeelden van vragen die gesteld kunnen worden:

  • Waarom heb je voor deze deelvragen gekozen?

  • Wat voegt je onderzoek toe aan het bestaande kennisveld?

  • Wat is de reden dat je deze modellen in je theorie hebt opgenomen?

  • Waarom heb je voor deze onderzoeksmethode gekozen?

  • Hoe had je de validiteit en betrouwbaarheid verder kunnen verhogen?

  • In hoeverre is je onderzoek generaliseerbaar?

  • In welke mate sluit je conclusie aan op de probleemstelling en de hoofdvraag?

  • Waardoor sluiten je resultaten wel/niet aan op resultaten van eerder onderzoek over dit onderwerp?

  • Je hebt het in de discussie over beperking X. Hoe had je deze kunnen omzeilen?

  • Wat zijn volgens jou de hiaten in je scriptie? En hoe zou je die achteraf gezien hebben kunnen oplossen?

Climax - de verdediging

Op de dag van de verdediging zijn er nog wat dingen die het proces kunnen stimuleren en versoepelen. Wees bijvoorbeeld ruim op tijd. Zorg er ook voor dat je er representatief uitziet. Op die manier heb je een streepje voor. Overschat dit echter niet. Uiteindelijk draait het om de inhoud.

Vertel de verdediging als een verhaal, en vertel het alsof je er alles van weet. Zo kom je overtuigend en met zelfvertrouwen over. Het is dan makkelijker om je publiek mee te nemen in het verhaal van je scriptie. Als de beoordelaars echter op zwakke punten in je scriptie wijzen, kun je daar in alle eerlijkheid op ingaan. Je geeft eventueel toe dat bepaalde punten voor verbetering vatbaar waren, en geeft aan waarom je bepaalde keuzes hebt gemaakt. Daarnaast benoem je de sterke punten die de kwaliteit van het onderzoek juist wel versterken.

Doe je best, maak er wat moois van en geniet ervan als dat kan. Zoals eerder al is vermeld: dit is misschien wel het laatste moment van je studie.

Heel veel succes!

Hulp van een professional

Een scriptieverdediging is een van de meest spannende momenten van je studie. Scriptium is een expertisebureau op onderwijsgebied. We bieden onder andere scriptiebegeleiding en thesiscorrectie aan. Daarnaast geven we indien gewenst hulp bij je scriptieverdediging. Daarbij zijn we 7 dagen per week en 365 dagen per jaar beschikbaar.

2 reacties

  1. Ik heb erg veel last van zenuwen als ik ondervraagd wordt. Ik ben bang dat ik helemaal dichtklap bij de scriptieverdediging, omdat ik ook erg tegenop zie. Hoe kan ik daar het best mee omgaan, of wat kan ik doen om de spanning wat meer onder controle te houden. Ik ben er nu dichtbij en wil niet compleet falen.

  2. Hallo Loilata02,
     
    Dank voor je vraag. Dat je spanning voelt is volkomen begrijpelijk. Zoals hierboven gezegd kun je je maximaal proberen voor te bereiden. Een goede oefening is een vriend of klasgenoot raadplegen en elkaars scriptie lezen. Vervolgens kun je elkaar bevragen. Zo raak je een beetje gewend aan iemand die kritische vragen aan je stelt.
     
    Als je echt heel veel last hebt van zenuwen, tot op het punt dat je dichtklapt of een blackout krijgt, dan kun je bepaalde middelen gebruiken die jou kunnen helpen om de zenuwen op dat moment in bedwang te houden. Overleg hiervoor met je arts (of psychiater, als je die hebt). Let er wel op dat sommige middelen het tegenovergestelde effect kunnen hebben. Bijvoorbeeld dat je te relaxed/slaperig wordt, waardoor je niet scherp genoeg bent. Het is dan misschien goed om het vooraf te testen.
     
    Heel veel succes!

Laat een reactie achter

Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
Wat vind jij van dit artikel?