op kamers - afbeelding 1

Vrijheid!

Het is zover, de leukste periode uit je leven is aangebroken: de studententijd staat voor de deur. Je staat aan het begin van een geweldig en leerzaam avontuur. De studie die je zelf gekozen hebt en waar je als het goed is enthousiast over bent, zal beginnen. Ook is het tijd om uit huis te gaan. Je studentenleven gaat immers van start. Heb je na eindeloos hospiteren eindelijk een plekje gevonden? Dan zijn er een aantal dingen die je kunnen helpen bij het inrichten van je kersverse studentenkamer.

Inrichting

Het is tijd om jouw eigen kamer in te richten. Iets wat je misschien al niet meer gedaan hebt sinds je een stuk jonger was. Met je nieuwe kamer kun je opnieuw losgaan, en je kunt deze precies inrichten zoals je wilt. Studentenkamers staan niet bepaald bekend om hun enorme ruimte. Je zult de ruimte dus zo goed mogelijk moeten benutten. Het ultieme doel van je kamer is dat je je er thuis voelt, er kunt studeren en er heerlijk kunt relaxen. Hoe maak je optimaal gebruik van de ruimte die je hebt om dit te bereiken?

Creativiteit

Wees creatief. Zo kun je spelen met de hoogte van de kamer door een hoogslaper te nemen. Deze ruimte blijft anders onbenut. Je houdt eronder een knus plekje over om je bureau te plaatsen, een wasrek of een bankstel neer te zetten. Klinkt een hoogslaper ontzettend onhandig? Bedenk dan dat er meubels zijn die voor meer doelen te gebruiken zijn. Denk hierbij aan een slaapbank. Deze klap je overdag in om te chillen, waardoor de kamer wat huiselijker voelt, om deze vervolgens ’s avonds om te toveren in een bed.

Heb je geen ruimte meer voor een kast? Plankjes aan de muur bieden de oplossing. Zo maak je wederom gebruik van de hoogte die je anders niet benut en komt je kamer niet te vol te staan. Wil je je kamer nou groter doen lijken? Schaf dan een spiegel aan. Waarschijnlijk staat een spiegel toch al op het lijstje van must-haves voor je nieuwe kamer. Maar hij is dus nog functioneel ook.

Budget

Ondanks het feit dat je de meest prachtige inspiratie van Pinterest of Instagram hebt opgedaan, blijf je natuurlijk wel een student. Jouw kamer richt je dus het liefst in voor een zo laag mogelijke prijs. Als je alles nieuw aanschaft, ben je voor je het weet drie maanden aan DUO lichter. Gelukkig zijn ook hier wat opties voor. Ten eerste kan het nooit kwaad om rond te vragen in de omgeving. Wie weet wil iemand in je familie of vriendenkring ergens vanaf wat jij juist kunt gebruiken. Kijk je ouders een keer lief aan. Ze zullen vast een gul momentje hebben. Hierdoor ben je weer een meubel rijker.

Niet iedereen is er fan van, maar ook in tweedehands winkels of op sites als Marktplaats zijn pareltjes te vinden. De spullen zijn dan niet splinternieuw, maar als je goed zoekt kan er wel wat moois tussen zitten. Er zijn genoeg redenen waarom mensen spullen weg doen, dus geef het vooral een kans. Wil je toch liever nieuwe spullen en is tweedehands echt niets voor jou? Koop dan niet te impulsief en let op aanbiedingen. Vergelijk tussen grote meubels zoals een bed, bank en bureau. Dit kan nog verrassend veel schelen.

Flexibiliteit

Het verschilt per stad, maar studentenkamers zijn niet voor altijd. Denk er bij het kopen van nieuwe meubels aan dat ze niet alleen passen in deze kamer. Let er bijvoorbeeld bij een bed op dat dit ook in een wat kleinere kamer past, voor het geval je er na een of twee jaar alweer uit moet. Probeer ook de grote meubels vrij basic te houden, tenzij je precies weet wat je stijl is natuurlijk. Je kunt het altijd persoonlijk en gezellig maken door dingen op te hangen en te spelen met verlichting. Wel is het fijn als je de grote uitgaven niet binnen een half jaar weer zat bent. Blijf creatief en maak van je studentenkamer een fijn plekje!

Hoe wonen studenten in studentensteden?

Hieronder volgen twee handige tabellen. Daarin kun je de verschillende studentensteden vergelijken, op basis van huurprijs, kamergrootte en activiteiten die er te doen zijn.

Cafés Musea Bioscopen Theaters
Amsterdam
1.064
70
25
47
Rotterdam
423
18
5
15
Den Haag
462
20
4
12
Groningen
186
5
5
1
Maastricht
182
6
3
3
Utrecht
173
9
6
11
Delft
65
2
2
2
Leiden
75
8
3
3
Nijmegen
128
2
5
2
Tilburg
141
4
2
6
Gem. huurprijs Gem. kamergrootte
Amsterdam
520
16 m2
Rotterdam
485
19 m2
Den Haag
475
19 m2
Groningen
395
17 m2
Maastricht
420
18 m2
Utrecht
405
17 m2
Delft
410
17 m2
Leiden
405
16 m2
Nijmegen
395
17 m2
Tilburg
375
16 m2

Studiehulp van Scriptium

Ben je op kamers gegaan, maar heb je moeite met leren en studeren? Ben je op zoek naar studiebegeleiding, scriptiebegeleiding of bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met je scriptie, worstelt met wiskunde, of hulp bij statistiek nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!

Laat een reactie achter

Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
Wat vind jij van dit artikel?