ontspanning tijdens de proefwerkweek - afbeelding 12

Rust

Het is het favoriete moment van bijna elke scholier: de pauze. De boeken mogen dicht, je mag even weg achter het bureau en de telefoon mag weer gecheckt worden. Het is heel belangrijk om pauzes in te lassen tijdens het leren. De inspanning van het leren vergt namelijk ook af en toe ontspanning. Tijdens een proefwerkweek kun je je soms verliezen in de enorme stapel boeken die je nog moet leren. Toch is het belangrijk dat je ook tijd inplant om te ontspannen. Hoe zorg je voor de ideale ontspanning tijdens de proefweek?

De ideale leerpauze

Ben jij niet achter je boeken weg te slaan? Of dringt de tijd omdat er bijna een proefwerk aankomt? In welk geval dan ook, je hebt altijd pauzes nodig. Je kunt bijvoorbeeld elke twee uur een pauze inlassen. Je hersenen nemen na twee uur leren namelijk amper nog informatie op. Geef ze dus de tijd om op te laden, zodat je daarna productiever aan de slag kunt. Misschien werkt het voor jou beter om vaker pauzes in te lassen of werk je juist langer geconcentreerd door. Probeer verschillende tijden uit en kijk wat voor jou het beste werkt.

Hou je leerplek en ontspanplek gescheiden en zorg dat je in je pauzes even weg bent van je bureau. Ga naar een frisse ruimte om even te ontspannen, of haal een frisse neus. Geef je hersenen voldoende rust tijdens de pauze. Kies iets waar weinig inspanning of concentratie voor nodig is. Probeer hierbij wel de pauzes voldoende te benutten. Bedenk bijvoorbeeld iets waar je naar uitkijkt als de pauze aanbreekt. Dit stimuleert de motivatie tijdens het leren en geeft je een oppepper. Daardoor kun je na de pauze weer vol goede moed gaan leren.

Zorg ervoor dat je van tevoren duidelijk met jezelf afspreekt hoe lang de pauzes zijn. Als je dit niet doet, kan het zijn dat je dat ene spelletje op je telefoon blijft spelen of blijft scrollen door Instagram. Door duidelijke afspraken met jezelf te maken, weet je waar je aan toe bent en is de kans groter dat je je leerwerk afkrijgt.

Ontspanning inplannen

Om goed te kunnen ontspannen is het belangrijk dat je een planning maakt voor je proefwerkweek. Met een planning heb je overzicht over de leerstof en weet je hoeveel tijd je precies nodig hebt om alles te kunnen leren. In de planning kun je meteen tijd vrijmaken voor ontspanning. Zo kun je vrijdagavond bijvoorbeeld vrijhouden voor een filmavond met vrienden. Door de planning weet je dat je genoeg tijd hebt ingepland om te leren. Zo kun je tijdens de filmavond volledig ontspannen, omdat je het leerwerk even helemaal kunt loslaten. Je hoeft je niet schuldig te voelen dat je niet aan het leren bent, want je weet dat je het allemaal nog op tijd af kunt krijgen. Door te plannen kun je dus volledig ontspannen en denk je niet de hele tijd aan school.

Humor

De ultieme vorm van ontspanning is lachen. Door vermoeidheid en stress zal er vast niet veel nodig zijn om de slappe lach te krijgen, en een goede lachbui kan iedereen wel gebruiken. In je pauze is kijken naar een laptopscherm niet ideaal. Er kan echter een uitzondering gemaakt worden voor informatieve YouTube-filmpjes, een aflevering van Modern Family of een animatiefilm van Mister Bean.

Je kunt ook met een vriend of vriendin afspreken om rond dezelfde tijd een pauze in te lassen. Als jullie bij elkaar in de buurt wonen, kunnen jullie een wandeling maken of bij elkaar langsgaan. Met vrienden afspreken is natuurlijk de beste manier om even te kunnen lachen en alle stress eruit te gooien.

Activiteit

Blijf actief. Naast het feit dat sporten gezond is, kun je in een rondje hardlopen ook veel stress en frustratie kwijt. Let wel op dat je na het sporten nog energie overhoudt, zodat je weer fris achter het bureau schuift. Het kan ook helpen om aan het einde van de middag een sportsessie in te plannen bij een sportschool of met iemand die je kent. Dit motiveert je weer om voor die tijd zoveel mogelijk leerwerk achter de rug te hebben.

Je kunt er ook voor kiezen om in de pauze te mediteren. Perfect als je een moment wilt om op te laden maar geen zin hebt om je sportkleding in te schieten. Daarnaast helpt mediteren om rustig te blijven als je gestrest bent. Weet je niet zo goed hoe je moet beginnen? Er zijn inmiddels talloze meditatieapps te vinden. Deze kunnen je op een laagdrempelige manier introduceren tot het mediteren.

Voel je je echt uitgeput maar zoek je een andere oplossing dan mediteren? Bijvoorbeeld omdat je slecht hebt geslapen vanwege de stress? Dan is een powernap ook een optie. Een perfecte powernap is tussen de 20 en 30 minuten. Zorg er dus voor dat je niet langer in bed blijft liggen, want daar raak je juist weer vermoeid van. Soms is een zen-moment alles dat je nodig hebt.

Afspreken met vrienden

Leren doe je vooral alleen, dit kan best eenzaam zijn. Het kan helpen om tussendoor sociale momenten in te lassen. Door met je vrienden af te spreken, kom je even uit de sleur van het leren. Spreek even met elkaar af om bij te praten. Hier krijg je weer positieve energie van. Is het einde van de dag aangebroken en is het dus tijd om de boeken dicht te doen? Gun jezelf dan nog even tijd om te ontspannen. Ga even in bad, maak iets lekkers te eten of breng tijd door met familie of huisgenoten. Daarna gaat immers de belangrijkste pauze van de dag in: je welverdiende uren slaap.

Ademhalingsoefeningen

Een goede manier om te ontspannen is door ademhalingsoefeningen te doen. Door bewust adem te halen, worden tekenen van spanning en stress verminderd. Je gaat je hierdoor minder gespannen en zenuwachtig voelen. Ook krijg je het minder warm. Dat komt allemaal doordat er meer zuurstof in je bloed wordt opgenomen. Je kunt je dus minder gestrest voelen door diep en bewust te leren ademhalen. Hoe dat in zijn werk gaat:

  • Ga rechtop op je stoel zitten

  • Concentreer je op je ademhaling. Adem langzaam en diep in

  • Sluit je ogen. Leg een hand op je buik en adem geleidelijk door je neus. Adem zo diep dat je longen volledig gevuld worden. Je merkt dat de borstkas uitzet en dat je buik je hand omhoogduwt

  • Houd je adem een paar seconden in

  • Adem langzaam uit door je neus en mond en laat de spanning uit je lichaam vloeien

  • Blijf op deze manier 5 minuten ademhalen

  • Open langzaam je ogen en blijf nog even in dezelfde houding zitten

  • Ga weer verder met waar je mee bezig was

Cooling down

Plan het laatste uur van de dag altijd vrij van leerwerk. Dit noem je een cooling-down. Je hersenen moeten namelijk na het leren de stof nog verwerken. Als je vlak voor het slapen nog gaat leren, ben je hier in bed nog mee bezig. Dit beïnvloedt jouw slaapritme natuurlijk niet op een positieve manier. En een goede nachtrust zorgt ervoor dat je de volgende dag fris opstaat om er weer tegenaan te gaan.

Studiehulp van Scriptium

Heb je moeite met leren? Ben je op zoek naar bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met biologie, worstelt met natuurkunde, of hulp bij Engels nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!

Laat een reactie achter

Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
Wat vind jij van dit artikel?