- Scriptium
- Posted on
- Geen reacties
Herexamen
Helaas slaagt niet iedereen in één keer voor zijn examens. Dit kan best een teleurstelling zijn, al helemaal als je wel keihard geleerd hebt. Gemiddeld slaagt 92,6 procent van de examenkandidaten in Nederland. Middelbare scholieren halen gemiddeld een 6 voor hun eindexamens. Dit gemiddelde is de afgelopen acht jaar nauwelijks veranderd. Als je niet in een keer slaagt kun je gelukkig nog een herexamen maken. Dit geeft jou nog een kans om je middelbareschooldiploma toch te halen. Maar hoe pak je zo’n herexamen nu het beste aan? Lees onderstaande tips, en blijf vooral positief!
Tip 1 - herhaling is goed
Natuurlijk heb je de stof van het examen al een keer geleerd. Toch moet je niet te lichtzinnig denken over het herexamen. Er is een reden dat je het examen bij de eerste kans niet gehaald hebt. Vertrouw niet zomaar op je al opgedane kennis maar onderneem actie. Je zult zeker dingen herkennen als je de stof opnieuw doorneemt. Toch is het belangrijk om na te gaan of je de stof echt kent in plaats van alleen herkent. Doe dus alsof je de stof voor het eerst leert, zo weet je zeker dat je niet onbewust onderdelen overslaat.
Tip 2 - nieuwe strategie
Verander je leerstrategie. Blijkbaar heeft de manier waarop je de eerste keer voor de examens hebt geleerd niet goed genoeg gewerkt. Probeer te achterhalen waar het de eerste keer fout is gegaan. Lag dit aan het feit dat je niet genoeg tijd hebt besteed aan het leren? Had je niet goed genoeg geleerd, waardoor je de kennis niet paraat had? Of ging het fout op het examen omdat je zenuwachtig was? Door te kijken naar waar het fout is gegaan, kun je doelgerichter leren voor je herexamen.
Het kan ook helpen om een andere leermethode toe te passen. Heb je moeite met het doorspitten van alle boeken? Zoek dan eens een goede samenvatting op. Probeer de stof naar jouw hand te zetten. Wat werkt het beste voor jou? Hieronder worden enkele andere leerstrategieën genoemd:
-
Gespreid leren
Bij gespreid leren leer je elke keer een stukje van de stof in plaats van alles in één keer. Je kunt bijvoorbeeld als doel stellen dat je iedere dag twee uur aan een bepaald vak besteedt. Bij het leren van woordjes kun je telkens tien woorden leren, verdeeld over de dag. -
Markeer belangrijke woorden in de tekst
Door woorden of zinnen te markeren krijgen de hersenen het signaal dat het belangrijke woorden zijn. Hierdoor wordt de focus gelegd op de begrippen, waardoor het ophalen van die informatie makkelijker wordt. -
Stof bespreken
Volgens onderzoek wordt de stof maar liefst voor 70% onthouden wanneer deze met anderen besproken wordt. Bij alleen lezen is dat slechts 10%. De reden is dat je op meerdere vlakken bezig bent met de theorie: je haalt informatie op uit het geheugen, je bent bezig met luisteren naar anderen, je interpreteert het geleerde, etc. Door de stof aan anderen uit te leggen, onthoud je zelfs 90% van de stof, omdat je de theorie dan goed moet beheersen. -
Herhaling
Als je een tekst maar één keer leest, onthoud je niet alles. Herhaling zorgt ervoor dat je de stof beter onthoudt en dus makkelijker uit het geheugen haalt wanneer je deze nodig hebt. -
Samenvatting maken
Een samenvatting is een erg goed hulpmiddel bij het leren van lange stukken tekst. Het zorgt ervoor dat je onderscheid leert maken tussen hoofd- en bijzaken. Daarmee is er ook een grotere kans dat je op de toets vragen krijgt waarvan je de stof daadwerkelijk hebt doorgenomen. -
Overhoren
Je kunt aan iemand die je kent vragen of die persoon je wilt overhoren. Soms is dat niet mogelijk, en dan kun je jezelf overhoren, door bijvoorbeeld overhoorvragen te maken. Dit zorgt er ook voor dat je je inleeft in wat de docent belangrijk zou vinden.
Tip 3 - Leer van fouten
Een van de belangrijkste tips voor een herexamen is: leer van je fouten. Ga met je docent eens goed door het eerste examen heen. Kijk waar het fout is gegaan. De docent heeft vast tips hoe je dat de volgende keer beter kunt doen. Ook zal hij of zij een goed beeld hebben van waar voor jou het probleem ligt. Dan kan de docent jou vertellen welke hoofdstukken je nog eens goed door moet nemen en waar je extra aandacht aan moet besteden. Probeer de onderdelen die je moeilijk vindt extra goed onder de knie te krijgen. De eerste keer kon je er nog op gokken om sommige dingen over te slaan. Nu moet je juist deze onderdelen goed begrijpen, anders maak je op het herexamen straks dezelfde fouten.
Tip 4 - Bekijk video's
Heb je moeite met een bepaald thema of onderdeel van het vak dat je moet leren? Bekijk dan eens een aantal video’s op YouTube. Misschien is het voor jou makkelijker te begrijpen als iemand anders het nog een keer aan je uitlegt. Daarnaast zijn deze video’s vaak uitgebreider dan wat er in het boek beschreven staat. Misschien had jij net even die extra informatie nodig om het te begrijpen. Probeer het onderwerp te benaderen alsof je er nog nooit eerder van gehoord hebt. Zo stel je jezelf open om het opnieuw te snappen.
Tip 5 - Maak een planning
Door een planning te maken weet je zeker dat je alle stof nog kunt behandelen voor de start van je herexamen. Houd in de planning ook rekening met leuke activiteiten en ontspanning. Dit is namelijk juist belangrijk in een stressvolle periode. Maak de planning realistisch, je kunt niet 10 uur achter elkaar stof opnemen. Plan genoeg pauzes in en maak de stof behapbaar voor jezelf.
Tip 6 - Oefenen, oefenen, oefenen
Bij het leren voor een herexamen is het belangrijk dat je zoveel mogelijk oude examens maakt. Hierdoor leer je hoe je de stof kunt toepassen. Daarnaast zitten de examens altijd ongeveer op dezelfde manier in elkaar. Door de examens te oefenen en de antwoorden achteraf goed te bestuderen, leer je waar ze precies naar zoeken. Wat is een nauwkeurig antwoord? Hoe schrijf je een volledig antwoord op? Op welke manier moet ik over een vraag nadenken? Je leert ook de vragen goed te lezen. Het kan zijn dat er bijvoorbeeld naar specifieke begrippen wordt gevraagd in je antwoord. Als je hier overheen leest verlies je meteen een aantal punten. Dat gaat jou zeker niet overkomen. Kijk je antwoorden achteraf streng na. Wees pas tevreden als je het antwoord echt honderd procent goed hebt. Zo dwing je jezelf ertoe om nauwkeurig te zijn op het herexamen.
Tip 7 - Schrijvend leren
Misschien heb je bij het vorige examen samenvattingen van anderen geleerd of van het internet gehaald. Het kan heel erg helpen om zelf samenvattingen te maken, dan moet je de stof namelijk kort en bondig kunnen uitleggen op papier. Hoe makkelijk het ook is om alles te typen op de laptop, probeer toch zoveel mogelijk met de hand te schrijven. Bij typen hoef je minder na te denken, waardoor je de stof minder goed onthoudt. Door met de hand te schrijven ben je actiever met de stof bezig. Ook al heb je er geen zin in: je wilt nu een goed resultaat zien, dus het is het zeker waard.
Tip 8 - Voorkom slordigheidsfouten
Ga goed na wat de slordigheidsfouten zijn geweest op het vorige examen. Deze kunnen je namelijk veel punten kosten. Kijk hierbij gedetailleerd naar je eigen antwoord en naar het antwoord dat ze bij het examen hadden willen zien. Het komt vaak voor dat iemand de stof wel beheerst, maar dat het door een slordigheidsfout net niet goed genoeg was. Bijvoorbeeld omdat je het verkeerd hebt opgeschreven. Door jezelf te trainen nauwkeurig te zijn, haal je net even die paar punten extra op het herexamen.
Natuurlijk heb je weinig zin om opnieuw te gaan leren voor het examen, maar probeer vooral niet op te geven. Het is het laatste examen, dus zet nog even door. Geloof in jezelf en heel veel succes!
Studiehulp van Scriptium
Heb je moeite met het leren voor je herexamen? Overweeg dan toch eens om extra hulp aan te vragen voor het vak, bijvoorbeeld in de vorm van bijles. Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met biologie, worstelt met natuurkunde, of hulp bij Engels nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!