- Scriptium
- Posted on
- Geen reacties
Zelfvertrouwen van je kind
De middelbare school kan voor sommige leerlingen best spannend zijn. Het is een tijd waarin je ontdekt wie je bent en wat je leuk vindt. Daarnaast kan er een hoop druk op je liggen om alle stof goed bij te houden en hoge cijfers te halen. Als ouder wil je natuurlijk het beste voor je kind. Daarom is het belangrijk dat je je inzet om je kind te stimuleren. Merk je dat je kind onzeker is op school? Dan is het goed om te kijken op welke manier je als ouder kunt bijdragen aan het zelfvertrouwen van je kind. Zelfvertrouwen is in alle aspecten van het leven belangrijk. Voor kinderen is het met name op school belangrijk. Op deze pagina lees je waarom zelfvertrouwen op school zo belangrijk is. Daarnaast geven we tips over hoe jij als ouder kunt bijdragen aan het zelfvertrouwen van je kind.
Het belang van zelfvertrouwen
Een laag gevoel van eigenwaarde en weinig zelfvertrouwen kunnen je kind enorm in de weg zitten. Kinderen met een goede portie zelfvertrouwen staan open om nieuwe dingen te proberen. Het helpt om je kind vanuit huis zoveel mogelijk zelfvertrouwen mee te geven. Hun gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen stelt ze namelijk in staat om met fouten om te gaan. Dit helpt ze om dingen opnieuw te proberen, waardoor ze ook meer kans hebben om hun best te doen op school. De schooltijd kan voor velen af en toe een moeilijke periode zijn. Raak zeker niet in paniek als je kind wat onzeker is. Dit is namelijk heel normaal op de middelbare school. Het is een onzekere tijd waarin je kind langzaam volwassen wordt. Hier komen onderwerpen als schaamte, sociale status en uiterlijk vertoon bij kijken. Het durft bijvoorbeeld in een nieuwe groep vrienden niet goed voor zichzelf op te komen, of durft niet helemaal zichzelf te zijn. Daardoor doet het kind dingen die het liever niet zou doen om erbij te horen.
Daarnaast zijn schoolcijfers van grote invloed op het gevoel van zelfvertrouwen. Je kind kan onzeker zijn over zijn leerprestaties en hierdoor veel stress ervaren. Dit kan ertoe leiden dat hij of zij niet optimaal presteert, terwijl het wel beter zou kunnen. Je kind moet juist leren dat het helemaal niet erg is om te falen, en dat je fouten maakt om ervan te leren.
De ontwikkeling van zelfvertrouwen
Voor de ontwikkeling van het zelfvertrouwen zijn een aantal factoren van belang. Het leren en kunnen toepassen van nieuwe dingen bijvoorbeeld. Ook de erkenning en beloning van goed gedrag door zowel ouders als docenten is van belang. Daarnaast dragen zich begrepen voelen, het behalen van zelf opgestelde doelen, vrienden maken en zich geaccepteerd voelen bij aan het zelfvertrouwen. Als ouder kun je al voor een groot deel bijdragen aan een stimulerende omgeving die goed is voor het zelfvertrouwen van je kind.
Hoe herken je onzekerheid bij je kind?
Er zijn verschillende aspecten waarin je onzekerheid bij je kind kunt herkennen. Elk kind is weleens onzeker over bepaalde dingen, dit is heel normaal. Door te herkennen waar je kind onzeker over is, kun je het op dat vlak meer zelfvertrouwen geven.
-
Het kind praat negatief over zichzelf
-
Het kind doet zich anders voor dan hij of zij eigenlijk is
-
Het kind heeft moeite met dingen alleen doen
-
Het kind vraagt vaak om hulp
-
Het kind neemt weinig initiatief
Tips om zelfvertrouwen te stimuleren
Gelukkig zijn er genoeg dingen die je als ouder kunt doen om het zelfvertrouwen bij je kind te stimuleren. Als het kind vanuit huis al motiverende lessen meekrijgt, dan heeft het van zichzelf vaak al meer zelfvertrouwen in de klas. Hieronder lees je de tips van Scriptium.
-
Geef je kind lof en vermijd harde kritiek
Door het geven van lof, uit je dat je trots bent op je kind. Dit kan erg stimulerend werken, omdat het je kind motiveert om de volgende keer weer zijn of haar best te doen. Je kunt bijvoorbeeld complimenten geven aan je kind. Soms wordt dit nog wel eens vergeten. Toch is het erg belangrijk voor een kind om te weten dat de ouders trots zijn. Zorg ervoor dat je de lof niet overdrijft en deze dicht bij de realiteit houdt. Het kan namelijk ook averechts werken. Als lof niet verdiend is, voelt dat ook zo voor je kind en zal het overkomen als een leugen. Het is niet erg om een keer te erkennen dat het wat minder goed ging. Vertel je kind dat het erbij hoort, zolang je het maar probeert, volhoudt en je best hebt gedaan. Kijk naar wat er niet goed is gegaan en kijk naar hoe dat in de toekomst anders kan. Zo zet je de teleurstelling om in iets positiefs. Het geven van harde kritiek bij slechte resultaten werkt juist niet motiverend. Negatieve berichten en verwoordingen schaden de eigenwaarde en het zelfvertrouwen.
-
Sta open voor een gesprek
Is je kind onzeker over iets op school? Probeer hierover in gesprek te gaan met je kind. Het zal een enorme opluchting zijn voor het kind om zijn of haar onzekerheden met iemand te kunnen delen. Probeer in het gesprek je kind te begrijpen en geen kritiek te leveren. Zo voelt het de volgende keer ook veilig voor hem of haar om met jou te praten. Denk bijvoorbeeld eens terug aan hoe jij je voelde op de middelbare school. Waarschijnlijk was dit voor jou ook een spannende periode. Zo kun je het ook hebben over hoe jij met bepaalde dingen om bent gegaan. Als je kind zijn of haar verhaal heeft gedaan, kun je naar oplossingen gaan zoeken. Wees je ervan bewust dat zelfvertrouwen moet groeien en dat dit soort dingen dus niet in een dag opgelost zijn. Vraag er later nog eens naar, dan weet je kind dat je er voor hem of haar bent.
-
Wees een voorbeeld
Geef je kind het goede voorbeeld door zelf ook zelfvertrouwen uit te stralen. Je kind ziet dan hoe jij de dingen aanpakt in het leven, en wat het oplevert. Zo ziet je kind bijvoorbeeld hoe je met zelfvertrouwen naar je werk gaat en daardoor een nieuwe functie binnenhaalt. Het kan natuurlijk ook om iets kleiners gaan. Als je kind ziet hoe je een bepaalde situatie oplost door met zelfvertrouwen te handelen, zal het kind daar zelf ook naar handelen. Het is belangrijk om ook de tegenslagen met je kind te delen en te laten zien hoe je daar mee om gaat. Dan leert het kind dat het oké is als het niet altijd goed gaat. Door zelfvertrouwen uit te stralen zul je zien dat het kind dat meeneemt als hij of zij naar school gaat.
-
Stimuleer je kind om nieuwe dingen te leren
Je kind zal van alles leren gedurende zijn of haar schoolcarrière. Hoe meer een kind leert, des te meer het kind zich ontwikkelt. Kinderen leren het meeste door nieuwe dingen uit te proberen. Zo kan je kind bijvoorbeeld bij een sportclub gaan om een nieuwe sport uit te proberen. Of je kunt je kind naar een muziekschool laten gaan om een nieuw instrument te leren spelen. Erken dat dit spannend kan zijn voor het kind en help hem of haar in het begin. Zo wordt het makkelijker voor je kind om nieuwe stappen te zetten in het leven. Geef je kind de kans om te leren en trots te zijn op zichzelf. Door hem of haar nieuwe dingen te laten uitproberen, geef je je kind zelfvertrouwen.
Studiehulp van Scriptium
Heb je moeite met leren? Ben je op zoek naar bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met biologie, worstelt met natuurkunde, of hulp bij Engels nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!