planning huiswerk - afbeelding 1j

Bergen huiswerk

Op de middelbare school krijg je ineens bergen huiswerk mee. Dat is wel anders dan op de basisschool. Meestal leef je van dag tot dag en ben je absoluut niet bezig met vooruitkijken. Bovendien is het lastig om in te schatten hoeveel tijd iets kost. Helaas kom je op het laatste moment toch vaak in de knoop met al het huiswerk. Dit is natuurlijk niet fijn, want hier krijg je een hoop stress van. Het maken van een planning kan enorm helpen bij je huiswerk. Je hebt dan een goed overzicht over wat je moet doen en hoeveel tijd je daarvoor hebt. Zo ontwijk je stress en haal je goede cijfers op de toetsen. Maar hoe doe je dit precies? Op deze pagina lees je onze tips voor het maken van een goede planning.

Een goede planning voor huiswerk is onmisbaar

Huiswerk is vaak het laatste waar je je vrije tijd aan wilt besteden. Dit kan ertoe leiden dat je je huiswerk gaat uitstellen. Op een gegeven moment moet je dan heel hard werken om het nog op tijd af te krijgen. Je gaat je huiswerk afraffelen en loopt achter op de stof. Dit is uiteraard nadelig voor de voorgang en cijfers. Op je stressgevoel heeft dit ook geen positieve werking. Als je goed leert plannen, maak je het een stuk makkelijker voor jezelf. Je krijgt dan rust in je hoofd en houdt genoeg tijd over voor leuke activiteiten.

Tip 1 - Koop een agenda of een digitale agenda

Het grootste voordeel van een planning is dat het je overzicht geeft. Voor het maken van een planning is het dan ook belangrijk dat je een overzichtelijke plek hebt waar je deze kunt opslaan. Koop voordat het schooljaar begint een papieren agenda, of stel van tevoren een systeem samen in een digitale agenda. Doe vooral wat jij het fijnst vindt werken. Je kunt de agenda ook van tevoren personaliseren of versieren met plaatjes en teksten. Met een mooie agenda wordt het plannen vanzelf een stuk leuker.

Tip 2 - Wees precies in je agenda

Het helpt om van tevoren te bedenken wat je precies gaat doen en dit opschrijft in de planning. Schrijf dus niet op dat je geschiedenis gaat leren, maar schrijf bijvoorbeeld welke specifieke pagina’s je gaat leren. Zo weet je van tevoren waar je aan toe bent en is het makkelijker om te beginnen. Werk je liever met een tijdsplanning dan een takenplanning? Schrijf dan op hoe lang je aan een bepaald vak wilt zitten. Je schrijft dan bijvoorbeeld dat je eerst drie kwartier Duitse woordjes gaat leren, en daarna anderhalf uur hoofdstuk drie uit het aardrijkskundeboek gaat bestuderen.

Tip 3 - Hak de stof in stukjes

Het kan zijn dat je voor je toets in één keer heel veel stof moet leren. De belangrijkste tip is om deze stof in stukken te delen. Bij gespreid leren verspreid je de informatie of vaardigheden die je moet (aan)leren over een aantal korte sessies in plaats van dat je er één lange sessie aan besteedt. Gespreid oefenen helpt erg goed, vooral als het gaat om het onthouden van kennis of het oefenen van vaardigheden. Dit komt doordat je jezelf dwingt de eerder geleerde stof terug te halen uit je langetermijngeheugen. Hierdoor wordt het geheugenspoor versterkt. Daarnaast onthoud je de stof beter door de verschillende contexten waarin je leert. Doordat de leerstof steeds in een andere context wordt opgeslagen in het geheugen, wordt het onthouden en toepassen van kennis en vaardigheden bevorderd.

Hoe zorg je ervoor dat je gespreid leren goed toepast? Goed plannen is natuurlijk een eerste vereiste. Je moet dus niet alles uitstellen tot het laatste moment (lees: de avond voor een proefwerk). Kijk van tevoren goed wat je moet leren voor de toets. Verdeel de stof over de dagen waarop je tijd hebt om te leren, en plan daar ook herhaalsessies bij in. Zo kom je elke dag een stukje verder en heb je de stof uiteindelijk goed in het hoofd zitten.

Tip 4 - Ontdek wat voor jou werkt

Wees je ervan bewust dat het maken van een planning voor iedereen anders werkt. Vind je het fijn om na schooltijd even te chillen en daarna pas aan je huiswerk te gaan? Of wil je er het liefst zo snel mogelijk vanaf zijn? Werk je het beste ’s middags of in de avond? Maak je liever een takenlijst of een tijdsplanning? Ontdek wat voor jou werkt en pas hier de planning op aan. Dit is vooral een kwestie van uitproberen. Het kost tijd om te ontdekken wat het best voor jou werkt. Daarbij moet je in het begin nog ontdekken hoeveel tijd je voor de verschillende vakken nodig hebt. Houd tijdens het leren bij hoeveel tijd het je daadwerkelijk heeft gekost, zodat je hier beter inzicht in krijgt. Dit helpt je bij het maken van de volgende planning. Je kunt dan nog beter je tijd en leerstof inschatten.

Tip 5 - Wees realistisch

Wees realistisch bij het maken van een planning. Plan niet direct je hele agenda vol, want dan kan het zijn dat je het allemaal niet gaat redden. Daarnaast moet je tijd inplannen om leerstof te kunnen herhalen, of omdat je niet alles zo snel af hebt als je dacht. Zorg dat je tijd hebt om alles minimaal één keer te herhalen. Bouw ook reservetijd in de planning. Dit geeft ruimte om dingen te verschuiven als er iets tussenkomt, of wanneer een taak langer duurde dan verwacht.

Daarnaast is het belangrijk om ook de leuke activiteiten te plannen. In een goede planning staat naast inspanning namelijk ook ontspanning. Zorg dus dat je ook tijd overhoudt voor sporten en andere afspraken. Probeer voorrang te geven aan de taken op de planning. Onthoud daarbij dat het er soms bij hoort dat je minder vrije tijd hebt om leuke dingen te doen. Gelukkig is dit vaak te overzien. Plan dan vooral leuke dingen in wanneer het wel weer kan.

Tip 6 - Vraag om hulp

Is het maken van een planning voor huiswerk niet je sterkste kant? Of ben je er zo lang mee bezig dat het ten koste gaat van je huiswerk? Vraag dan eens rond. Misschien heb je wel een vriend of vriendin die je wilt helpen. Geloof het of niet: sommigen vinden planningen maken juist heel leuk. Je kunt ook je ouders om hulp vragen bij het maken van een planning. Zij zien het allemaal van een afstand en kunnen daardoor goed het overzicht bewaren. Met hen kun je gemakkelijk vooruitblikken. Kijk altijd goed mee en leer hiervan. Zo word je vanzelf een pro in het maken van planningen.

Studiehulp van Scriptium

Heb je moeite met leren? Ben je op zoek naar bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met biologie, worstelt met natuurkunde, of hulp bij Engels nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!

Laat een reactie achter

Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
Wat vind jij van dit artikel?