Faalangst & studeren
Studeren met angst
Misschien herken je het wel: je vermijdt graag nieuwe situaties, je verplaatst je naar de achtergrond in de hoop dat jij en je fouten niet opvallen of je ontvangt liever geen feedback omdat je niets negatiefs wilt horen. Dit allemaal omdat je bang bent een fout te maken of af te gaan voor anderen. Herken jij je hierin? Dan heb je misschien last van faalangst. Hieronder kun je verder lezen over wat je kunt doen om vaker met opgeheven hoofd de studie te tackelen.
Mindset
Om faalangst tegen te gaan is de โgroeimindsetโ een vorm van mindset die erg kan helpen bij het trotseren van drempels. Je zet je dan af tegen het idee dat alle vaardigheden aangeboren zijn en stapt over naar het idee dat alles te leren valt. Dan zal falen ook gaan betekenen dat je iets nog niet kunt en met oefening nog alles openstaat. Fouten maken is nou eenmaal een onvermijdelijk gevolg van leren, ontwikkelen en groeien, en daarmee dus eigenlijk helemaal prima!
Fouten maken
Niemand ervaart fouten maken als fijn. Om faalangstige gevoelens tegen te gaan kun je je bedenken dat het maken van fouten nodig is om jezelf te verbeteren, als je geen fouten maakt kun je ook niet leren. Daarnaast hebben zelfs mensen op het hoogste niveau te maken met falen. Falen staat ook wel bekend als โde weg naar succesโ. Wees tenslotte ook niet bang voor feedback, dit stelt je juist in staat om te leren en te groeien.
ย
Werken aan zelfvertrouwen
Zelfvertrouwen is een enorm belangrijk element in het proces van faalangst tegengaan. Begin met het vervangen van negatieve gedachtes door positieve gedachtes over jezelf. Het begint bij jezelf, jij moet geloven in jou en laat twijfels maar aan anderen over. Dus geloof dat je het kunt, heb vertrouwen in jezelf en stop met het voeden van je faalangst. Onthoud ook dat kritisch zijn op jezelf erg makkelijk is en kritiek van jou tot jou geen grenzen kent. Maar je hoeft voor jezelf helemaal niet strenger te zijn dan voor anderen. Verwacht van jezelf hetzelfde wat je van anderen verwacht en je zult merken dat fouten er dan wel bij horen. Bovendien: jouw waarde is niet verbonden aan hoe veel of weinig fouten je maakt.
ย
Voorbereiding
Goede voorbereiding is een manier om faalangst tegen te gaan. Wanneer je weet dat je goed voorbereid bent is de kans aanzienlijk kleiner dat er iets fout kan gaan. Ook je zelfvertrouwen krijgt een boost wanneer je goed voorbereid bent. Met goede voorbereiding heb je meer grip op de situatie wat je kans op slagen verhoogt. Daarnaast is op tijd beginnen van belang om faalangst tegen te gaan. Voor mensen met faalangst is het verleidelijk om uit te stellen omdat ze denken dat ze het toch niet kunnen. Voor sommigen is het uitstellen juist een manier van pijn besparen, het vermijden van aantasting van het zelfvertrouwen. Het uitstellen is dan de dekmantel voor het falen. Echter, de beste aanpak is om juist niet uit te stellen. Anders worden je problemen alleen maar groter en daarmee je angst ook. Zorg dus voor een goede mindset, accepteer fouten, geloof in jezelf en ga op die manier je faalangst tegen.
Merk je dat je leven beheerst wordt door faalangst en dat het je dagelijkse functioneren in de weg staat? Dan is het misschien een idee om eens met een professional te praten en om hulp te zoeken. Faalangst is รฉรฉn van de meest voorkomende stoornissen onder studenten en scholieren en er bestaat hulp voor vanuit de geestelijke gezondheidssector. Je kunt een afspraak maken met je huisarts om je klachten te bespreken, of rechtstreeks contact opnemen met een GGZ-instantie voor meer informatie en vervolgtrajecten.
Raquel is blogschrijfster bij Scriptium. Ze heeft een haat-liefdeverhouding met haar workouts, maar compenseert dit met haar passie voor gezond eten. Ze wordt gelukkig van vrienden en familie en beleeft haar geluksmomentjes zowel in de kroeg als gezellig thuis.