studeren tijdens corona - afbeelding 1-min (1)

Ziek zijn tijdens het studeren

Het overkomt ons allemaal wel eens: we hebben een strakke deadline of een vol studieschema, en dan worden we ziek. Of het nu gaat om een griepje of verkoudheid, of langdurige uitschakeling door verwonding, we moeten een modus vinden om het studeren enigszins door te laten lopen. Natuurlijk zijn er ook situaties waarbij studeren tijdens ziekte niet aan te bevelen is. Hoe ga je om met je studie tijdens ziekte? Kun je altijd zorgen dat je geen achterstand oploopt? Lees meer over de mogelijkheden en perikelen in dit artikel.

Maak een thuisbibliotheek en werkplek

De universiteitsbibliotheek staat bij veel studenten bekend als de meeste geliefde plek om te studeren. Als je ziek bent zul je daar helaas niet veel te vinden zijn. Studeren tijdens ziekte gebeurt voornamelijk thuis. Om die reden is het belangrijk om thuis een fijne werkplek te creëren. Zorg bijvoorbeeld dat je bureau opgeruimd is, of maak een eigen bibliotheek aan de keukentafel met je huisgenoten. Voorzie jezelf van alle benodigdheden zoals koffie, thee en fruit. Maak een planning en leg alle afleidingen aan de kant. Zet de telefoon op niet-storen of vliegtuigmodus en spreek met jezelf af dat je deze ook echt weglegt. Bewaar deze en andere afleidingen voor de pauzes, zodat je tijdens het studeren volledig in de motivatie- en concentratiemodus blijft.

Blijf je bezighouden met de studie

Studeren tijdens langdurige ziekte leidt ertoe dat het volgen van onderwijs, studeren en ontspannen allemaal op dezelfde plek plaatsvinden. Doordat je hele dagen thuis doorbrengt, is het verleidelijk om je dag- en nachtritme aan te passen. Hoewel dit zeer begrijpelijk is, is het niet gunstig. De balans tussen studie en ontspanning vervaagt. Dit kan tot gevolg hebben dat je moeite hebt met concentreren. Ook kun je het hierdoor juist lastig vinden om ontspanning te vinden na het studeren. Hou in dat geval je gewone ritme aan.

Deel je dag in zoals je dat normaal zou doen wanneer je wel naar college of werkgroepen zou gaan. Het maken van een dagindeling biedt dus de oplossing. Deel alles wat je wilt doen op een dag in: studeren, bewegen, werkgroepen, contact met medestudenten, lunchen of een serie kijken. Het schept rust als je overzicht hebt van wat de momenten zijn om te studeren en wanneer je mag ontspannen. Zo kom je er op die momenten ook echt aan toe.

Let op je gezondheid

Gezondheid is bepalend voor je weerstand, en die willen we graag op peil houden. Zorg dus dat je gezond leeft door gezond te eten en voldoende te bewegen, indien dat lukt natuurlijk. Volg daarnaast de richtlijnen van jouw dokter of specialist om te zorgen dat je zo goed mogelijk uit kan zieken. Zegt jouw dokter dat het beter is om de studie even te laten zitten? Dan is het wijs om ook dat advies op te volgen.

Hou digitaal contact met medestudenten

Studeren tijdens ziekte leidt er bij sommige studenten toe dat ze zich geïsoleerd voelen. Zorg er daarom voor dat je voldoende contact houdt met medestudenten en vrienden. Dit kan door te Facetimen of in ieder geval deel te nemen aan zoommeetings vanuit de universiteit of hogeschool. Zo blijf je gelukkig, gemotiveerd en sta je er niet alleen voor.

Studiehulp van Scriptium

Heb je moeite met leren en studeren? Ben je op zoek naar studiebegeleiding, scriptiebegeleiding of bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met je scriptie, worstelt met wiskunde, of hulp bij statistiek nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!

Laat een reactie achter

Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
Wat vind jij van dit artikel?